Hiroko Matsuki, Japanse narcissen

De workshops door mevrouw Hiroko Matsuki, assistant professor van de Ohara School Tokyo, vonden plaats op 21 januari 2017. Het materiaal: narcissen, Camellia japonica, winterchrysanten, varens, het kwam allemaal speciaal voor deze workshops uit Japan.
Op het programma stonden een ‘Traditioneel landschap met Japanse narcissen’ en een ‘Rimpa’.
Bij een ‘Traditioneel landschap‘ is de wijze van schikken van de narcissen aan strenge regels gebonden. Een narcisgroep bestaat steeds uit vier bladeren en een steel met bloemen. In zo ’n landschap kunnen drie, vijf of zelfs zeven narcisgroepen voorkomen gecombineerd met andere materialen. De deelnemers hebben de variant met drie narcisgroepen gemaakt.
Een Rimpa-schikking is een afspiegeling van de Rimpaschilderingen op Japanse kamerschermen, waaiers en lakwerk.
Voor de Rimpa tijdens de workshop werden weer Japanse narcissen gebruikt, maar nu naar hun natuurlijke groeiwijze geschikt. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van Camellia, winterchrysanten en Gleichenia japonica, een Japanse varensoort.
Mevrouw Matsuki gaf enthousiaste en duidelijke uitleg. Ze werd de hele dag geassisteerd door Noriko van Lit-Suzuki die alles zorgvuldig voor ons in het Nederlands vertaalde.

 

 

 

 

 

 

Permalink